Pembuka Bicara

Kesetiaanmu Kuhargai

Penyambut tetamu

Penyambut tetamu
Bismillahirrahmanirrahim...Assalammualaikum semua.Selamat datang dan aHLAN wasahlan ke blog ala2 Diari Hikayat Putera Nazrin ini.hahaha...Blog ini mengandungi kisah-kisah menarik,dan cerita-cerita suka dan duka dalam layaran kehidupan saya....Siapa yang x berkenan dengan blog ni,bley blar skrg eh ataupun tekan close terus.....huhu (x masal)..sekian terima kaseh!!..teruskan membaca dan selamat menziarahi blog saya ini...ngeh3...

Dimulakan Dengan...

Saturday, October 31, 2009

Kursus Perkaderan Pendakwah

Dah selesai check in,
kami bergegas mendapatkan bilik
masing2...
1 bilik 2 orang...
ana bersama Amar dpt bilik B415...
Penginapan memg 5 bintang cm hotel..
sgt bez!!


Zul dan ana sempat bergambar sejenak
di perkarangan kaunter
utama asrama...



Masjid di Institut Latihan Islam Malaysia.
Perasan x langit mase tu cantik??
Mcm nk hujan kn??
Memg dh nk ujan pon mse tu...
Mase tu jam 5.30 ptg kot...
Hujannye turun mse lps Maghrib....
(tu pon nk cerite ker??)
* tangkap gambo dari dlm bas...



Sekitar ILIM..
Memang mesra alam dan kondusif....
dh le 'comey'...(pinjam perkataan Husna Classmate ana)



Pintu Masuk ILIM
*ILIM ni dekat je dgn IPG Kampus Pendidikan Islam ana sbnrnye..
Jln kaki pon kejap je sampai....
Tapi kami naek bas,seolah2 mcm jauh sgt je tmptnye,padahal sekangkang kucing je...
ape??kucing??
gurau je...sekangkang kera lah...
=========================


ana bersama Amar...
dh xde Izzudeen,Amar plak jd bezfren ana,
haha..



Kali ni ana nk cerita cket pasal kursus yg kami pergi,
baru2 ni.
Berikut adalah butiran lanjut mengenai kursus tersebut:

Nama Kursus : Kursus Perkaderan Pendakwah
Tarikh : 30-31 Oktober 2009
Hari : Jumaat-Sabtu
Masa : 4.00 petang (30/10) - 5.30 petang (31/10)
Tempat : Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) Bangi,Selangor
Anjran : Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI)
*Bahagian Pengurusan Dakwah*



++Pendahuluan++

Akidah merupakan perkara yg amat penting dalam kehidupan seorang muslim.Tanpa akidah yang mantap generasi pelajar Islam berada di ambang bahaya.Krisis keyakinan akidah dalam kalangan umat Islam terutamanya golongan belia dan remaja harus dipandang serius.Program kesedaran dan pemantapan harus digiatkan bagi menangani gejala keruntuhan akidah yang kian berleluasa ketika ini.

Semoga dengan adanya kursus ini akan dapat melahirkan peserta yang memahami dan menghayati akidah Islam dan mempertahankannya daripada anasir perosak.


++ObjektiF++


  • Memberi keyakinan kebenaran kitab suci Al-Quran dan ajaran yang diturunkan oleh Allah S.W.T.
  • Menanamkan rasa cinta terhadap diri Rasulullah melalui penghayatan terhadap sirah.
  • Menyedarkan para peserta tentang kebenaran ajaran Islam melalui pendekatan perbandingan agama.
++Kenapa kami perlu menghadirinya??++

  1. Mengetahui method berdakwah dengan non-muslim/penganut kristian.
  2. Membantu mengekang pengaruh gerakan kristianisasi melalui kemahiran berdialog dan berhujah.
  3. Memahami cara berinteraksi dan berdakwah di peringkat lapangan.



kamal,acap dan piJan. tgh borak pasal pe ntah!!??

*tgh jmuan ringan mse ni...



++Apa pendekatan yg digunakan??Nak tahu x??++

Program ini menggunakan pendekatan perbandingan agama khususnya Kristian dan Islam.Para peserta dibekalkan dengan senaskhah Bible semasa sesi LDK yg dijalankan.Melalui program ini,peserta akan didedahkan dengan perkara asas yg perlu diketahui tentang ajaran Kristian dan isi kandungan kitab Bible yg ada pd hari ini secara praktikal..


Uwais bersama Zul sedang meneliti kandungan
kitab 'Bible'....



begitu juga dengan Amar...
*mase ni tgh LDK...
memang byk sgt yg ana dpt tahu mase LDK.
Antaranya,ana dh tahu cmner nk cari ayat dan surah dlm Bible,dan dapat mengesan
perbezaan fakta,dan banyak lagi ar....


++Tajuk-tajuk Modul Kursus??++

  1. Praktikal Dakwah
  2. Asas Ajaran/Sejarah Kristian
  3. Pengenalan:Bible
  4. Fakta Pertentangan.


++Penceramah++

Ustaz Abdullah Din



Bangunan Asrama
kt ILIM...
Cantik sioot~
Kalau tinggal kt cni 10 tahun pon xpe..
(pinjam ayt Atikah classmate ana,hehehe...)



berborak-borak dgn peserta dari
Malaysia Multimedia University (MMU)...
umur mereka 20-an...
ana 18 thun...
muda kn??
hahaha....
*mase ni tgh minum petang...



Asyraaf kawan ana sorang ni sedang tekun
dengar ceramah kt dpn...
ana ni tgh mengantuk,,sbb tu xde keje lain
'tangkap' gambo org je tahu!~
ngeh3....



kawan2 muslimat ana...
Adah,Ina,Reha,achiQ piQa,FaNi@osCar,HusNa..
*Fani,,sori yep terpanggil anti dgn glrn Oscar...
kalau anti x ksh,bguslah...
huhuahua....

*maaf,gambar kawan2 muslimat yg lain x sempat ana nk upload...



Luahan kata hati ana::

  • "sebelum ni aku x pernah pegang kitab Bible,x pernah tahu dan lihat sendiri kitab tu,tapi sekarang dh tahu dh...malah dh tahu corak kandungannye cm ner...susah nk djelaskan dgn kata2 ar!!!..."
  • "...keyakinan aku trhdp Al-Quran ade penambahan..tidak dinafikan..kwn2 pon same jgk kn???"
  • "...Walaupun singkat sahaja program ini diadakan,namun tetap padat dgn ilmiah,especially tentang ajaran Kristian..."
  • ..."Perbandingan antara Quran dan Bible jelas bila kite wt LDK mse tu...."
  • ..."dh tahu cara nak mencari fasal,surah dan ayat dlm kitab tu..."


ASTAGFIRULLAH AL AZIM..


Fikir-fikirkan,renung2kan....



p/s:memang mantap program tu..tapi ana mcm hilang fokus cz ngntuk n dok dlm kesejukan aircond tahap melampau!!huahua....

2 comments:

faqhrule said...

baguslah pergi kursus camtu! tambah ilmu jadi pendakwah.
jadi lepas ni nak panggil yein ape ea?
kader nazrin ke nazrin kadir?
hahaha

Mohamad Nazrin iBn AbduLLah said...

panggil yein je sudah...
x yh nk pnggil kader ke kadir ke...
jgn nk ngade2...