Pembuka Bicara

Kesetiaanmu Kuhargai

Penyambut tetamu

Penyambut tetamu
Bismillahirrahmanirrahim...Assalammualaikum semua.Selamat datang dan aHLAN wasahlan ke blog ala2 Diari Hikayat Putera Nazrin ini.hahaha...Blog ini mengandungi kisah-kisah menarik,dan cerita-cerita suka dan duka dalam layaran kehidupan saya....Siapa yang x berkenan dengan blog ni,bley blar skrg eh ataupun tekan close terus.....huhu (x masal)..sekian terima kaseh!!..teruskan membaca dan selamat menziarahi blog saya ini...ngeh3...

Dimulakan Dengan...

Sunday, October 31, 2010

You can do it


GUD LUCK FOR YOUR ENGLISH EXAM TOMORROW....
AND GUD LUCK FOR YOUR BAHASA ARAB EXAM SOON....

I know you can do it,Yen...
I know you are strong to face with it..
I know you shall giving the best answers for the questions given soon..
Always be yourself and trust yourself as well....

Must be confident but no to be over confident...

I have to effort,prayer for his blessful,and give the best...

This is your last sem in pre-degree level...
Make you pointer flying with colors...with bless...with happy...



Thursday, October 28, 2010

kesedaran perlu!!


Walau apa pon yg berlaku,

Nazrin x boleh tdo byk sgt...mkn byk sgt....
berangan lebih...malas...ketawa mcm nk mati...keluar sana keluar sini...
borak2...cerita pasal org lain...berjenaka dgn Daus dan Hakim sambil ketawa terbahak2...
dengo lagu setiap masa...nyanyi....berpantun sana sini....facebook lah....blog lah...


mcm2 ar ko ni Yen!!!
Yen...Yen....

x elok ar semua tu....

pi lah baca Quran sana..solat Hajat ke....ulangkaji pelajaran....
English dan Arab bakal menyusul....
Aku mengakui bahawa aku x pernah dpt result A untuk English sejak azali lagi...
Aku teringin sgt nk dpt A..tapi bilakah??aku pon x tahu....
Untuk Arab pulak...bestnyer kalau kite faham....memang subjek feberet mse sekolah menengah dulu...huhu
tapi sekarang seolah2 aku mcm x pernah belajar arab pulak...tambahan pulak aku sgt lemah bab2 nahu ni....aku rse mcm blur sgt belajar arab sejak sem 1 lagi...sebab tu dlm slip exam Arab buat spoilt utk aku...arghhhh!!!! (aku x tention ok)

dah tahu x pandai tu kene r bace....usaha..berbuat kebaikan dgn Allah dan sesama manusia.....

ingat tu Yen!!

Akhir kata,saya doakan Yen berjaya memperoleh pointer terbaik dan tinggi utk semester 3 PPISMP (semester akhir persediaan) ini....Ya Allah....



p/s: gmbr tikus cumel tu saya suke...sbb tu selitkan kt entry ni...hehe...

Tuesday, October 26, 2010

Ada Kaitan

AiZaT-Sungai Lui

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

-ARIEN-

Monday, October 25, 2010

Yang SempurnakankU

Langkahku ke kelas pada hari ini
Seawal 7.45 pagi secara keseorangan,
adalah perkara biasa yg aku lalui kebanyakan hari
Sudah biasa bersendiri dan berdikari
Namun tidak sesekali akan aku lupakan kpd insan yg byk memberi..

Memberi apa?
Memberi sepenuh kasih dan sayangnya untukku,
Sangat indah....
Memberi senyuman dan tawa lucunya dahulu padaku,
Waa...cerianya...
Cemburu remeh yg aku serlahkan...
Le eleh,jeles ar tu....
Senang kata,
Memberi segalanya yg indah untukku,

Memori kita sentiasa bersemadi segar
dalam minda dan hatiku ini,
Biar kau tahu bahawa
kau sentiasa bersama dalam ingatanku,sebutanku setiap hari...
Bukan umpatan keji yg kulafazkan...
namun pujian mulia yg kulafazkan untukmu...
Sepertimu jua,
tiada benci bersarang di hatiku,
Hanya rindu...dan kebahagiaan kini yg ada,
Sulaman memori kita tetap tercipta tiap detik aku bernafas...

Kau seorang arjuna hebat...
Kuat...MEMAHAMI tahap maksima...
ku pinta kau beri...ku x pinta juga kau memberi...
aduhai...betapa MEMAHAMINYA engkau...
Saat kewangan ku tandus..kaulah peminjam...
di saat ku memulangkannya semula pada kau...kau menolak....
begitu juga dgn pemberianmu padaku,
x pernah sedikit kau pinta dibalas...

Biar seketika...
Ada maknanya...
Ada manisnya....

Jika aku perkenalkan KEBAHAGIAAN PERPISAHAN padamu...
Kau juga apa kurangya..
DAN BILA ESOK nyanyian Sofaz minatmu....
Masuk kereta je dgr lagu tuu...

Di dalam hati selalu tersimpan
rasa yang takkan pernah bisa ku ungkapkan
kau diam tanpa kata
saatku ungkap semua rasa

Di saat ku ingin dekat denganmu
kau semakin jauh meninggalkanku
dan kau diam tanpa kata
saatku ucap semua rasa

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatimu
tuk cinta yang pernah kita miliki
tuk selama-lamanya

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
tuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya


Pesanan terakhirmu akan ku semai suburkan dalam
nyawa ini...sampai akhir nanti...

Tidak lama lagi kau akan hilang terus dari pandanganku di sini,
Terus berjuang menyebarkan ilmu,
Mendidik anak bangsa,
Berimpian menjadi seorang murabbi,muaddib berjaya,
Sabah?Sarawak?Pahang??Kedah?????????hmmm.......

Bohong kalau aku x sedih...
Bohong kalau aku x rindu....
Bohong kalau aku xde rasa ape2....

kasih dan sayangku padamu menjadi punca,
Tetap ada..tetap wujud sebenarnya...
Biarpunku sgt egO dalam hal ini...
Kau tidak kisah kan...
Itu adalah aku....
walaupun aku begini dan begitu,
kau tetap menerimaku dengan kasih mesra...

Pertelingkahan kecil lalu kita pulihkan bersama....
ooohh......sungguh memilukan kini...

Usah kau menangis....
Aku juga tidak menangis....
Teruskan senyumanmu seperti kau senyum pada mereka....
Ku tetap anggap senyumanmu pada mereka
adalah senyumanmu padaku juga...
Menumpang sama alkisahnya....

Ini bukan luahan duka dan derita....
Ini bukan juga sekadar hikayat ADIK Nazrin...
Ini sedikit cerita apa yg daku rasa...

Kau tetap indah segar di hatiku,
Sebagai Abang...
Tak pernah yg pertama selain kau di sini....

kau bawaku ke Kedai makan atas bukit itu sewaktu awal perkenalan....
Ku ingati...
Dan kini aku jadikan tempat itu adalah tempat setiap hari aku menjamu selera malam
Bersama teman-temanku..
ternyata mereka sgt tertarik dengan promosiku...
Terpamer satu rasa rindu sekali lagi...
Duduk bersila dgn penuh sopan dan bersungguh-sungguh menikmati rezeki yg terhidang...
Setiap suapan engkau kembali membolosi gol mindaku
seperti pasukan Negeri Sembilan membolosi gol Johor FC dengan 2-0 pada perlawanan kedua lalu...
Seolah-olah kedai itu bercerita tentang kita...
Apa maknanya semua itu???

Teringat juga kali pertama bersua dan berkenalan di masjid,
bertukar-tukar nompor handphone...
Kau berbicara dengan seorang insan lain,
sehingga kau terlupa bahawa kau sedang miscallku begitu lama sekali...
Sedikit lucu...hmmm...

Aku x pandai bermadah indah...
Bukan juga pakar bahasa....
Aku bahagia jika kau membacanya....
kerna aku nak selalu berada dalam....
dalam....
dalam dakapanmu....Abang...

Terimalah pantun ini...

Tinggi-tinggi sang mentari,
Tinggi lagi bintang menjauh,
Kasih mesra engkau taburi,
Tetap kuingati biar kau jauh.



-ARIEN-



Sunday, October 24, 2010

Kegagalanku

Kenapa tah dah byk kali aku gagal dalam menjaga perasaan orang lain...
Gagal berbahagia dgn org yg kite syg utk selamanya...
Kalau syg kenapa aku telah melukainya dgn parah...
Dan kini dia pergi membawa diri bersama yg lain....tanpaku.....
Aku gagal menjaganya dgn baik...aku gagal...Kenapa aku gagal???
Ya Allah..bukan dia seorang sahaja yg aku sakiti...ramai sgt yg telah disakiti hatinya oleh aku....
kawan2....sahabat....abg....aku xde abg sbnrnye....hurmmm.....

Di mana2 sahaja mesti ada engkau....
Di dlm mimpi kau dtg dgn gembira...
Di alam realiti kau sebaliknya dgn diriku....
Acap kali kau muncul di mataku,di mimpiku,di mulutku,di hatiku,di ingatanku...
Apa yg aku dah buat kat die???
Gurauan melampau yg membuatkan die membenciku??
Dia tidak membenciku sama sekali,aku yakin dan pasti!!!
Sebab ape die x benci aku???
Bagi aku dia adalah org yg sgt3 HEBAT...serius!!!
Hebat sgt3....ilmu....hubungan sesama manusia....pegangan agama kuat....
Semua lapisan masyarakat rapat dengannya...aku x kisah....asalkan die bahagia...
tapi aku x tahu lah sama ada die betol2 gembira tanpa aku di sisinya seperti dulu...
bekas luka di hatinya tetap susah nak hilang...Ya Allah....teruknya aku ni!!
Aku akui bahawa aku memang sangat2 pendiam kalau bersama dgn dia dulu....segan kot...dan aku sgt3 menghormatinya...dia seorang yg sgt hebat...boleh dijadikan contoh kpd junior2nya...

kalau ckp pasal pengorbanan dan kebaikan....alahai...
kalau nak hitung,x terhitung ar...bukan dgn aku seorang sahaja tapi dgn semua orang...
betapa mulia hatinya dan betapa teruknya aku...astagfirullah....

maafkan saya...ampunkan saya...walaupun kau telah memaafkanku...
kau x perlu minta maaf kerana semua itu adalah salahku...gurauan bagiku,derita bagimu...

sekarang???
dia pergi dan aku pon pergi....
xnak cerita byk sgt pasal bende tu sbnrnya....
yg penting aku sekarang bahagia dgn sahabat2ku....ye ke bahagia??ye,bahagia...
kebahagiaan dalam perpisahanlah katakan,....
aku xnak diorang sakit hati dgn aku seboleh-bolehnya...
Ya Allah peliharalah kami dari sebarang ancaman syaitan durjana....

Terima kasih Daus....Hakim...haziq...dan semua yg baik dgn aku...
korang adalah cerminan perasaanku kini...
gembira engkau gembira aku...sedih engkau sedihlah aku....
indahnya PERSAHABATAN....kurniaan Allah yg Maha Penyayang....

kini,aku dilanda mcm2 konflik...
dgn org tu dgn org ini lah.....ramai sgt yg x puas hati dgn aku dan terluka dgn aku...
ampun maaf kupinta...dari hujung rambut hingga hujung selipar rayaku...huuu....
(ini serius)

aku nak jadi diri sendiri yg lebih baik selepas ini...
perubahan ke arah yg lebih baik adalah suatu HIJRAH...
berusaha xnak melukakan hati org lagi....
itu suatu pengajaran....

Pada hari ini, aku telah melalui sesuatu kegagalan...
kegagalan meraih kemenangan...
mungkin belum lagi...
memang perit ek bile kita gagal...
aku sedaya upaya meneutralkan pemikiran positifku....

rezeki x berpihak....DIA bagi benda lain yg lebih baik pada aku selepas ini...
percayalah....

Yen kene kuat ok!!Jgn lembik!!!kena gagahkan diri!!jgn berputus asa!!!

bila org cakap, ''mcm ni ke bakal ustaz???!"
peh...apa yg aku ada sekarang ni,Ya Allah....ceteknya ilmu...
byk sgt3 benda yg aku x tahu....dia dan sahabat2ku tahu byk sgt benda...
aku cemburu...kenapa aku cemburu???aku kurang daripada mereka....
kalau aku lebih???...jgn ckp 'kalau'....kerana itu tandanya x bersyukur dan menyalahkan Allah...berdosa!!!
astagfirullah....

akanku teruskan kehidupanku ini dengan penuh ketabahan,
kekuatan,kebahagiaan bersama org2 yg aku syg....terima kasih atas doamu selama ini...
terima kasih juga atas pemberian kau baru2 ini...aku suke....tapi itu material...x kekal lama...telan,sendawa,buang....tapi tetap berharga,,,halalkan makan minum saya selama ini ye...
aku doakan kau bahagia di sana....di situ....dan di sini....

ini sekadar interpretasi emosi diri....
kerana aku sedang diuji...
aku perlu kuatkan diri...
menghadapi dunia yg penuh ranggi....

aku terasa sgt3 yg aku makin jauh dgn KAU Ya Allah...rasa x tenteram mcm sebelum2 ni....
aku byk wat salah kt org..maafkanlah aku....kematian sedang menanti....bila2 je kene panggil....nombor giliran pon entah ke berapa....bila DIA dah panggil, x bleh nak balik dan kata lain kali ar....semuanya urusan Allah....

emosi aku kejap baik kejap buruk....dalam gembira berbekas kesunyian...dalam kesunyian terkenang nostalgia lama dan dapat juga memuhasabah diri....hurmmm.....yen,yen....



Saturday, October 23, 2010

Mandi Manda Teras JerNanG

memang betul lumrah hidup ni,kejap bahagia kejap derita,
kejap kecewa kejap gembira semula...
hidup tidak selalunya indah,langit tak selalu cerah,
suram malam tak berbintang,itulah lukisan alam...
semasa aku taip entry ni,cuaca tgh hujan setelah sekian lama x hujan...
tghari tadi cuaca pns sgt3...rse cm nk terbakar...mandi kat Teras Jernang tu terasa sgt3 sejuk...
memang betul kat dunia ni ade mcm2 perisa....itulah resepi dunia dan alam...
resepi syurga dan akhirat???wallahu a'lam...

kali ni hikayat putera nazrin kembali dgn cerita dan gmbr2
yg ternyata sgt3 menarik dan tertarik...
pengalaman dan perancangan rehlah di kolam kat Teras jernas bersama
sahabat2 sememangnya dilakukan secara mengejut dan tiba2...
antara pencetusnya adalah Akmal poland..
gambar di atas adalah gmbr top 5 yg aku paling suke utk rehlah ini...
hakim dan nazrin yg hOT~huuuu....


gaya menarik di sisi batu2 bukit
menambah pesona mata memandang...
menambah kekuatan ukhuwah itu sendiri....
bohong sekiranya saya katakan bahawa rehlah ini tidak memberi sentuhan sayang pada
tali ukhuwah kami sendiri...ternyata bahawa rehlah ini sgt2 best buat kami....
model di atas adalah hakim,Daus dan Putera Nazrin...


nazrin,jgn tertekan taw!!saya sentiasa di sini menemani awak....
sya kan kawan awak...ada masalah cerita kat saya k...
(Nazrin tgh tertekan,so kawan2 dia lah yg menjadi penyelamat dan terapi
utk menghilangkan tekanan emosi dalam dirinya)
ini adalah gmbr yg menduduki tmpt pertama yg paling saya suka
dalam rehlah ini..seriyes!!!suke giler!!!
bak kata hakim, gambar ni membawa makna yg mendalam dan terdapat nilai2 murni di situ...
renung-renungkan dan fikir-fikirkan ye....


berpaut pada batu penghadang....
sejuuuukkkkk~
kedinginan yg menggigilkan...
abg2 sem 8 pon ada jugak kat tempat kejadian...
mereka dtg awal cket drpd kitorang...
diorang sgt hebat di kolam mandi...
hahaha.....


Tiga Kumbang idaman Malaya...
haa pilih3.....
mana satu ko nak.....
tapi ade sorang je kt situ yg dah berpunye...
siapakah????


masuk2 je dalam air terOs amek gambar....
cantek kan gmbr2 ni semue??
camera sape weyh???
sudah tentu camera mahal milik Hafiz Sahudin yg punyer...
Thanks a lot to him...!!
Really2 appreciate!!!
Haziq-Razi-Hakim-Daus-Faiz-Zamir-YeN


Selesai mandi kita berehat sebentar.
Sebelum menukar pakaian kite bergambar...
x elok kalau kite x amek gmbr dulu sebelum tukar pakaian...
hehehe....ade hafizan/Pijan di situ...huuu....


lagat2 di dalam air x bley tunjuk byk sgt kat sini
sebab takut2 ade bende yg x sepatotnye ditunjuk dlm blog ni terpacul pulak...
semuanye bergembira...alhamdulillah...
nikmat persahabatan yg tercipta ini akanku kenang sampai hujung nyawaku...


gambar ni pulak sebelum terjun ke kolam mandi...
baju saya dgn zamir sama ar I Luv Islam...(kebetulan)
semua dah x sabar2 nk mndi sbb semuanya belum mandi lagi...
dah pukul 10 lebih kot masa ni....x ingat ar...


abg2 sem 8 PISMP dan adik2 sem 3 PPISMP..
riang ria mandi teras jernang...
tempat ni adalah first time kami datang..
boleh dikatakan seronok jugak lah....
kat atas bukit....mencabar jugak lah perjalanannya...x berapa nk jauh dgn IPIS...


merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada
semua yg terlibat dalam menjayakan rehlah mandi manda di teras jernang ini...
bukan senang utk bergambar cm ni....sewOnOk giler aku!!
sampaikan dah plan,balik2 mktb je nk amek gmbo2 kt hafiz sahudin,then edit2 cket,dan masukkan kt blog ni....excited nak $#%^&%&..
astagfirullah....seronok2 jugak,jgn seronok sgt,ingatlah pd org yg tersayang jgk...


geng mat2 motor..
1,2,3,4,5,6,7....ade 7 motor....
sebuah kereta x sempat dimasukkan dalam blog ni...kereta pijan...
saya suka gmbr ni jugak...cube cari mana saya....
JKD 4102 dekat di hati,walupun seringkali diberi pinjam pd org lain,heee....=)


setelah habis sesi mandi2 di teras jerang tu,
kitorang pi makan tengah hari kat Azura Seksyen 1...
fuh!!!bukan senang nak bergambar dgn roomate sendiri...
nama dia Hafiz Zakaria...die bdk BI/Teslian Student...
huhu...die tgh tdo kerana kepenatan semasa aku taip blog ni....
hehehe....


Inilah cerita dan kenangan2 kami secara totalnya...
Insya'Allah pada masa akn datang,kita akan buat lagi
bende2 mcm ni bersama2....i luv u all so much!!!

Terima kasih kepada crew2 yg terlibat dalam menjayakan
bende2 ni semua...


p/s: Daus dan HaKim sdg berkampung di bilik aku dgn Hafiz.Bukan apa, aras 4 blok B tgh buat wiring sekarang ni....seriyes aku seronok dgn kedatangan mereka,walaupun mereka buat sepah kat bilik ni,aku x kesah langsung pon!!kepada hafiz roomate aku harap bersabar,,,haha...(padahal die pon selalu bawak geng2 die masuk bilik ni haa..)...x pe lah inilah erti KEBERSAMAAN....yeah...gua bla dulu k....

Assalamualaikum...



Wednesday, October 20, 2010

Jamuan Kelas Hari tUu...


Wah!!!bukan main lagi ye blog Reha,Orec dan Ina...
Takkan Hikayat Putera Nazrin nak berdiam diri je kot...
Ape lagi,update r blog...huahuahuahua.....

Bukan apa,juz nk tunjuk je gmbr2 mase Jamuan Mesra PPISMP 3.03 kat Bangi Steamboat Village Seksyen 7 hari tu...wat mase 19 Oktober 2010 sebelah ptg....pagi tu ade jamuan gerko...perut kitorg pon jadi bunceT secara automatiknyer...terima kasih kpd Puan Mutia yg merupakan naqibah kami kerana menyapot jamuan ni semue...budimu kami junjung setinggi langit....

inilah steamboat yg kami masak sendiri...
wah~gasak ko budak!
berasap~


nampak mcm menarik je....
kalo lapo terasa mcm nk mkn lagi je....


Nazri,Deen dan Amar tgh bergurau2 senda di situ...
Deen dan Amar adalah wirawan yg menaiki motor ke tapak jamuan...
Yg lain2 naik kereta,anak org kaya lah katakan....
motor Iqbal pon adalah salah satu watak dalam gmbr ni...thniah bal!!


saya ngade2 nk bergambar dgn Acap dpn kek bezday
diorang...sebelum memotongnya alangkah baiknya jika kita bergambar dulu kan...


sape punyer ABC tah ni....
ABC kitorang buat sendiri...rase pon x bper nk sdp...
xde feeling....


Kek Hari Jadi
Orec-Zai-Acap
Selamat Hari Lahir semuanya....
Semoga panjang umur,murah rezeki dan berjaya dlm hidup dunia akhirat...


Suasana meja makan kami...


macam2 kami bubuh dalam periuk steamboat tu...
layan~


Kenangan bersama
yg x mungkin aku lupakan sampai bile2....
5 muslimin PPISMP 3.03 yg memiliki mcm2 ragam...


keriangan PPISMP 3.03 di dpn Bangi Steamboat Village seksyen 7....
Gambar ramai2 cm ni bkn mudah utk dirakamkan....
almaklumlah ade bdk pemalu nak !$#$%$ bile bergambar....
hahaha...semuanye kelihatan sgt gembira mase ni...
bestnyer!!!!


pozing maut kat Pokok Pinang sebatang ni....
dgn kesan khas yg dibubuh akan menambah sedikit seri gmbr ini....


selepas berakhirnya jamuan itu,
aku dipaksa oleh budak2 muslimat utk join diorg pi
Tasik celaka tu...eh!!!silap plak.
Taman Tasik Cempaka lah....
byk gmbr yg diambil kat situ....yg malangnya aku sowg je laki
dlm ramai2 muslimat tu...astagfirullah...
malu 150%....
ish3.....
ape2 pon itu semuanye pengalaman dan kenangan terindah
yg pastinya akan terpasak teguh dalam ingatan ini buat selamanya...

Terima Kasih PPISMP 3.03 yg memberikan kebahagiaan kpd saya!!


Monday, October 18, 2010

exam mendatang


Pohon melati dibelai pawana,
Tumbuh melata tepian paya,
Peperiksaan kembali menggamit suasana,
Berjuang sama meraih jaya.

Bermuram durja sang pujangga,
Menatap seroja tepian titi,
Semester akhir semester tiga,,
PPISMP berlabuh PISMP menanti.




p/s: baru habis ujian amali qiraat sebenarnye ni...lepak dgn geng dkt bilik kaunseling....teringat masa kat SMKBM dulu,aku selalu ponteng kelas dan melepak di bilik kaunseling...best3...kat bilik tu jgk lah aku berlatih forum,pantun dan sebagainya....huhu...

ujian qiraat aku berlalu dgn agak sederhana....alhamdulillah....

Wednesday, October 13, 2010

Teks Pidato 3 minitkU


Bismillahirahmanirrahim,

999 bukanlah satu nombor misteri dan bukan juga nombor kecemasan.Nombor tersebut apabila ditambahkan dengan 1 akan menjadi 1000, dan apabila dikalikan dengan 1000 akan menjadi sejuta. Maka, jutaan terima kasih saya kuntumkan buat saudara/saudari pengerusi majlis, barisan panel hakim yang arif lagi bijaksana, rakan-rakan seperjuangan serta hadirin dan hadirat yang dirahmati Allah sekalian.

Pada pagi Jumaat yang mulia ini, saya ingin menyampaikan sebuah pidato yang bertajuk MEMARTABATKAN BAHASA MELAYU. Sesuai dengan slogan 1 Malaysia, kita juga seajarnya menguar-uarkan slogan 'Bahasa Melayu Didahulukan,Pencapaian Diutamakan.' Sesuai juga dengan statusnya sebagai bahasa rasmi dan digunakan secara meluas di negara kita, Bahasa Melayu sememangnya perlu diutamakan dan dipertahankan. Tambahan pula, Bahasa Melayu merupakan bahasa yang digunakan sebagai alat perpaduan kaum di negara kita. Selain itu, kita juga berharap agar Bahasa Melayu akan menjadi bahasa yang dinamik dan sentiasa mengalami proses penambahbaikan untuk menjadikannya relevan mengikut arus perubahan zaman.

Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian,
Indikator saya yang pertama ialah memupuk kesedaran kepada anak-anak sejak kecil. Antara usaha untuk memartabatkan Bahasa Melayu adalah dengan cara memupuk kesedaran tentang betapa pentingnya Bahasa Melayu kepada anak-anak sejak kecil lagi.Oleh itu, kesedaran ini perlulah dipupuk dan dijana oleh ibu bapa dan guru-guru. Sebagai tamsilan, ibu bapa perlulah menggunakan Bahasa Melayu yang betul ketika bertutur dengan anak-anak mereka. Selain itu, ibu bapa wajarlah menerangkan tentang kepentingan Bahasa Melayu di negara kita dan sejarah Bahasa Melayu yang dijadikan lingua franca pada zaman keagungan kerajaan Melayu Melaka pada kurun yg ke-15. Sekiranya, kesedaran ini berjaya dipupuk kepada anak-anak kecil, ibarat pepatah Melayu 'Melentur buluh biarlah dari rebungnya', sudah pasti hasilnya akan terus berkekalan sehingga dewasa mahupun bila-bila.

Tak tumbuh tak melata,
Tak sungguh saya tak kata.

Indikator saya yang kedua pula ialah fakta yang mewajibkan penggunaan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan menerusi Akta 32 iaitu Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 pindaan 1994 perlulah diperkasakan. Dengan kata lain, kerajaan perlulah menguatkuasakan akta parlimen ini iaitu akta yang mewajibkan penggunaan Bahasa Melayu di dalam urusan rasmi. Secara tidak langsung, sektor swasta perlulah akur dang patuh dengan undang-undang ini. Dalam pada itu, Pejabat Peguam Negara sedang meneliti pindaan Akta Bahasa Kebangsaan 1963 dan Akta Pendidikan 1996 untuk memberi kuasa kepada Dewan Bahasa dan Pustaka mengenakan denda kepada sektor awam dan agensinya yang tidak menggunakan Bahasa Melayu dalam urusan mereka, seperti pengendalian mesyuarat,penyediaan minit mesyuarat, urusan surat-menyurat dan majlis rasmi. Perkara ini haruslah dipandang serius oleh semua pihak keran kesalahan penggunaan bahasa tersebut boleh menyebabkan mereka didakwa dan seterusnya didenda. Justeru, Bahasa Melayu dapatlah dimartabatkan di negara kita.

Hadirin dan hadirat sekalian,
Secara totalnya, usaha untuk memartabatkan Bahasa Melayu perlulah dipergiatkan dari sekarang dan semua pihak juga perlulah sama-sama berganding bahu dan bersinergi dalam usaha memartabatkannya tanpa mengira kaum. Baka kata pepatah Melayu, bagai aur dengan tebing. Sekiranya perkara ini tidak diberi penekanan, takut-takut nanti Bahasa Melayu akan dipinggirkan pula.mahukah anda melihat kondisi ini?Sudah tentu tidak bukan. Maka,secara izharnya marilah sama-sama kita menggagahkan Bahasa melayu di persada dunia dan sama-sama menguarkan slogan Bahasa Melayu Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

Sekian wabilahitaufiq walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.



p/s: testing2....pidato sempena Minggu Bahasa Kebangsaan (Abg Maula yg suruh aku perform)...pada hari Jumaat ini dan di cafe katanya...entahler....kalau ada rezeki dapatlah perform....huhu...alhamdulillah....Ya Allah....