Pembuka Bicara

Kesetiaanmu Kuhargai

Penyambut tetamu

Penyambut tetamu
Bismillahirrahmanirrahim...Assalammualaikum semua.Selamat datang dan aHLAN wasahlan ke blog ala2 Diari Hikayat Putera Nazrin ini.hahaha...Blog ini mengandungi kisah-kisah menarik,dan cerita-cerita suka dan duka dalam layaran kehidupan saya....Siapa yang x berkenan dengan blog ni,bley blar skrg eh ataupun tekan close terus.....huhu (x masal)..sekian terima kaseh!!..teruskan membaca dan selamat menziarahi blog saya ini...ngeh3...

Dimulakan Dengan...

Thursday, November 4, 2010

Balik Sorang-soranG

Hari ini saya berjaya melaksanakan satu cabaran yg agak berbahaya dan berisiko tinggi.Tidak kusangka semua ini akan terjadi pada diriku.Tah kenapa tah aku excited sgt nak bawak balik JKD 4102 tu balik umah...Aku pun merancang untuk menunggang JKD itu sampai ke rumah secara solo.Sorang2???Pertama kali???Ye...sorang2 dan pertama kali...berani betol???Hasrat itu telah kulontarkan kepada ramai orang,antaranya Abg Shahreel,Firdaus,Hakim,Haziq,Abg Alif Kasim,Razi,Khuzaimah,dan yg lain2...Rata2 mereka risaukan aku...Pelik betul aku...Kenapa aku xde perasaan risau...??tolong...tolong....

Setelah aku bercerita tentang hasrat aku pd mereka,mcm2 mereka soh aku wat....antaranya soh cari teman (geng balik Johor)...servis motor..tgk angin tayar,tkr minyak hitam dan sebagainya...aku pun telah menservis motor aku itu di kedai motor depan mktb tu haa...complete!!siap sedia untuk melancarkan ekspedisi balik sorang2 ke kg halaman tercinta.utk pengetahuan anda,Daus pon servis motor die...mcm2 motor die kene tkr..bateri lah...rem motor baru lah...tiub...dan byk lagi....tapi aku paling lawak tgk riak wajah hakim yg sgt2 risaukan aku,walaupun dia dah ade awek...sebagai sahabat ,die tetap sygkan aku rupenyer...hahaha...die x bagi aku balik sorang2,die risau dan takut2 bende2 yg x dikehendaki berlaku dan akan berlaku kesusahan di highway nanti...huhu..Razi plak nak takot2kan aku plak...terus berubah muke aku jadi risau...Abg Shahreel pon sgt3 risaukan aku dan aku memintanya mendoakan keselamatan aku..die bagi aku pinjam glove tgn die...aku xde,die bgi pinjam...aku x tahu pon bende tu perlu...haha...Abg Alif Kasim nk ikot aku balik,temankan perjalanan aku kononnya,,,tapi aku xnak dan x bagi...aku tetap bertegas nak balik sorang2 dgn risiko tinggi...first time plak tu...ish!!

elaun baru masuk...tup tap tup tap tinggal siket sje elaun tu...betapa saya dan kite semua perlu jimat berbelanja...puasa je lah kalo cmni...tapi keselamatan diri itu penting....disebabkan keselamatan saya xkan sygkan duit saya....gunakan duit itu utk motor...Daus paling kesian aku tgk,byk kos diperlukan utk servis motor die tu,maklumlah motor die tu dh lame x dibedah siasat...mcm2 kene tkr...

Saya bertolak dari IPIS ke Johor tepat pada Jam 3 petang (4 November 2010)..saya isi minyak RM2 sahaja sebelum masuk highway Bangi...saya pun menunggang JKD 4102 saya dengan penuh berhemah dan konfiden....semuanya berjalan lancar...saya berhenti sekejap di Perhentian R&R Seremban pada Jam 3.35 petang...setengah jam je sampai situ...kejap kan??saya makan cheezy wedges kat KFC sorang2...sedap giler...licin aku jilat 'kotak' cheezy wedges tu...then aku sambung perjalananku....agak lama nak sampai Melaka rupanya...kalau naik kereta kejap je sampai...mane tidaknya,aku selalu tido dalam kereta,memang ar kejap je sampai...tah pape!!

perjalanan yg agak lama dan penat dari R&R Seremban ke R&R Ayer Keroh tuu...sabar je lah...masa on the way ke Ayer Keroh tu,minyak aku dah nak kale merah (dah nak empty)...aku yakin sempat sampai R&R Ayer Keroh untuk mengisi minyak...memang betol pon...aku sampai situ pada Jam 5.25 petang..aku bersolat Asar dan kemudiannya mengisi minyak dgn harga RM4.00 di Petronas....huh!!lega....


gambar hiasan lebuhraya
amek kat google image...

saya meneruskan pengembaraan pengalaman mencabar ini dengan penuh keseriusan dan keyakinan tinggi...saya sangat2 mengutamakan keselamatan semasa perjalanan ini...memang diakui sangat byk kenderaan berat seperti trailer,lori2 berat,dan bas2 melambak kat highway mase tu...saya gentar sedikit...maka saya pandu motor di bahagian paling kiri lebuhraya...dkt dgn penghadang sisi yg ade rumput tu haa...kalau saya ketengah sikit mampus saya disedut lori2 tu semua...alhamdulillah saya selamat...lega Hakim dan mereka yg lain2....saya syg ramai org,saya xnak tinggalkan mereka,sebab tu saya bwk motor sgt berhati2...

purata kelajuan yg saya bawak ialah 75-80km/j sahaja...serius!!! memang aku x bawak lebih daripada 90km/j....baguskan saya???huhu...

Saya pelik ar,kenapa papan tanda jarak ke destinasi kat highway tu macam x betul....buktinya,kat papan tanda pertama kata Ayer keroh lagi 42km....bile tgk papan tanda ke-2,die tulis lagi 45 km...mcm haram!!tah pape...sama jgk mcm jarak ke Tangkak..jarak pada papan tanda ke-2 menunjukkan lebih jauh jaraknya daripada papan tanda yg pertama,,,faham x ape yg saya cube sampaikan kat sini???faham kan....

saya pandu makin laju masa Ayer Keroh-Tangkak....excited nak buat rekod Hikayat Putera NAzrin balik umah sowg2 naik motor untuk kali pertama...wawawawa.....akhirnya saya selamat keluar tol Tangkak dan terus pulang ke istana tercinta pada Jam 6.10 petang....

sampai2 umah saya salam parents saya...saya mesej Daus,Hakim,Haziq dan Abg Shahreel dan mengatakan bahawa saya telah selamat sampai...lega sgt2 mereka...alhamdulillah....saya pon lega jugak...balik2 je nampak makanan sebelah tv...huhu...tapi saya simpan dulu nafsu mkn sye tu dan dilepaskan nafsu tersebut selepas solat isya'....selepas mkn tu saya terus buat entry ni diselang-selikan dengan mesej Abg ALif sekejap...

saya disoal siasat jugak oleh ayah saya mengenai perjalanan saya balik ke rumah ini...saya dpt jawab semua soalan dia dgn yakin..hehehe...kos minyak motor...Rm2+RM4=Rm6..tu pon byk lebih lagi minyaknyer...RM5 pon cukup je sebenarnya....Cheezy wedges kat KFC R&R Seremban=RM3.75....so, RM6+Rm3.75=RM9.75...habis RM10.00....ditambahkan dengan servis motor RM65.00..(tukar tyr depan yg dah botak tu,tiubnya, dgn tkr minyak hitam)...kejap je elaun dah susut...saya x tahu nak ckp pe...byk lagi hutang...hutang RM80 batik JPP...hutang ape lagi ek...hah,linguaphone lagi....ish!!!!

inilah dia Hikayat Putera NAzrin
(sebenarnya dah penat bahu dan tgn ni menaip)
berhenti dulu k....


Inilah JKD 4102 tercinta saya...
Sedia berkhidmat untuk
Putera NAzrin...

*Lupe nak cakap,sebenarnya saya bwk balik motor ni untuk digunakan semasa cuti sebulan setengah nanti...xde ar menggedik pakai motor ayah je nnti...huuu...

Sekian wassalam....

6 comments:

Cikgu Fikri said...

Hmmmm...
Sungguh lengkap dan terperinci karangan anda...
Slaku bakal guru BM,
Biar sy bri markah...
Keseluruhan:85
Kslhn Bahasa:-2
Ksahan ejaan:-3
Bhasa Bombastik:+3
Jumlah: 83/100....
huhuhuhuh...tahniah...

Amboi,xbgtau kita pown nk blik johor sorg2...huhuhu....

Putera Nazrin said...

cikgu fikri...
saye suke dpt 83 tu...
nk tahu gak ape kesalahan bahasa tu...

x semua org sye canang yg sye balik umh sowg2...

Putera Nazrin said...

cikgu fikri...
saye suke dpt 83 tu...
nk tahu gak ape kesalahan bahasa tu...

x semua org sye canang yg sye balik umh sowg2...

Cikgu Fikri said...

Pertamanya,
penggunaan singkatan perlu ditulis nama penuh sblm singkatan itu.
Cth:
Rehat dan Rawat ( R&R )

Kdua,
penggunaan bahasa Inggeris iaitu Complete...

Hhuhuhuh..
wah, over jerk aq ni..
Gurau2 sajo...
Ko blik mktb bler?

senah jongos~ said...

kalau nk google image gmbr hiway pn...amek laa yg utara-selatan punye... ape ar.. thniah ku berjaya merempit..! nnti nk cuba jugak ah.. =)

Putera Nazrin said...

thank cikgu fik dgn senah....
aku balik isnin ni naek bas