Pembuka Bicara

Kesetiaanmu Kuhargai

Penyambut tetamu

Penyambut tetamu
Bismillahirrahmanirrahim...Assalammualaikum semua.Selamat datang dan aHLAN wasahlan ke blog ala2 Diari Hikayat Putera Nazrin ini.hahaha...Blog ini mengandungi kisah-kisah menarik,dan cerita-cerita suka dan duka dalam layaran kehidupan saya....Siapa yang x berkenan dengan blog ni,bley blar skrg eh ataupun tekan close terus.....huhu (x masal)..sekian terima kaseh!!..teruskan membaca dan selamat menziarahi blog saya ini...ngeh3...

Dimulakan Dengan...

Thursday, July 8, 2010

maSuK aiR aMeK dAraH

...sesungguhnya pengalaman ini takkan kulupakan di ingatan utk selama-lamanya.sangat berharga,sangat bernilai dan sangat mahal.pengalaman sakit dan terlantar beberapa jam di Hospital kajang sbnrnya tidak cukup utk aku memahami situasi sebenar di hospital dan kondisi pesakit2 di sekitarku...

mulanya begini...

pada hari Rabu (7 julai 2010), aku digoda simptom2 selsema..sakit tekak,pening dan lemah..ditambahkan dengan kesibukan Majlis Penutup Sambutan Hari Guru dan cuaca panas...ku bertahan sehingga pada malamnya.malamnya aku mengambil strepsil dan panadol soluble sebagai penawar kesakitanku...dan berharap agar aku akan kembali pulih pada keesokkan hari.

pagi Khamis (8 Julai 2010)

selepas menunaikan solat subuh,badanku diserang tsunami kegatalan ke seluruh badan...sangat gatal dan merimaskan....merah2...bintat2...macam gegata gitu....aku mengaggap perkara itu mcm biase2 je dan boleh masuk ke kuliah pertama pada hari tersebut iaitu GERKO (permainan)...
setibanya di padang,teman2ku menegur "kenapa merah2 badan kau ni naz???"...aku resah dan mengatakan bahawa aku kena gatal2 1 badan dan selesema...diorang menasihatkanku agar pergi ke klinik..aku cakap.."ok lah kejap lagi aku pergi..."

acara berlari keliling padang sebagai pemanas badan pun dilaksanakan.aku turut menyertai mereka dgn arahan Puan Zainab (pensyarah GERKO)...bila dah habis lari beberapa pusingan...aku rasa nak pengsan (nak pitam),duniaku gelap..suara manusia di sekelilingku hampir tenggelam dihanyutkan kelemahan tubuh badanku ini.."Ya Allah....."...aku pon terduduk dan diselimutkan keprihatinan rakan2 lelakiku...Asyraf,Deen,Nazri dan Amar...mereka memberikanku air utk diminum...aku pon minum...lega sedikit...

setelah itu aku dibawa ke Klinik Kesihatan Bangi.Encik Ruslan (HEP) yg menghantar kami (aku dan Asyraaf) ke sana.Acap yg teman aku dari mula sampai akhir sesi pemeriksaan kesihatanku pd hari tersebut.terima kasih,Acap!kau seorang yg baik.....aku terhutang budi dgn kau...kau sanggup menemaniku dan meninggalkan waktu kuliahmu demiku seorang yg kerdil hina ini...

di Klinik Kesihatan Bangi....

..aku takot sebab takot kene cucuk (injection)...huhu....malang dengan berbaunya,aku memang kene cucuk kat bahu kananku...sakit cket je...doktor yg memeriksaku di unit kecemasan tersebut tidak mempercaYAI segala keterangan yg kuberikan kpdanya sebab aku sendiri x tahu dan x yakin dgn apa yg sedang kualami....pada masa yg sama,dekat di sudut hatiku ini...aku gembira bila aku sakit kecil sebegini.dgn sakit kecil sebegini dapat memberiku sebesar2 kesedaran,kerehatan,dan penilaian terhadap org2 di sekelilingku...kemudian aku dicucuk di tangan kiriku utk ambil darah....tidaakkk....sakit...die menjolok2 halus kulit manjaku ini...aku mengerang kecil...Acap di tepiku sekadar boleh menunduk memahami keadaanku ketika itu....inilah pertama kali aku merasainya...

tiba2 aku teringat semasa Kempen Darah Bina Insan Guru yg baru sahaja diadakan di kampusku....ramai yg menggalakkan aku agar menderma...namun aku tetap mengatakan.."tak nak lah....takot...aku x cukup tido..hahaha..."

tak sangka plak kat Klinik tu aku kene amek darah..Pengalaman yg sangat bermakna...keputusan darah macam mana??..doktor cakap aku punyer white blood cell tinggi sangat dan sangat merisaukan....diorang ckp mungkin aku septic shock....ataupun saspek denggi...denggi???x mungkin kot...aku x rasa mcm tu pon....
aku sangat pelik dengan apa yg berlaku ni...tiba2 je sakit cmni...yg sgt pelik,kenapa tiba2 satu badan ku gatal2...aku tido dgn sampah ke???...subhanaLLah....

setelah itu,aku dimasukkan air di tangan kiriku...first time rasa jadi pesakit kat klinik/hospital kerajaan...siap cucuk2 lagi...pengalaman yg best!....kemudian ambulance datang utk membawaku dan seorang lagi pesakit lain ke Hospital Kajang utk rawatan selanjutnya....pesakit tu baring ,manakala aku pulak duduk sahaja bertemankan saluran air yg masuk ke tanganku itu...huhu...Acap duduk kat depan bersama atenden tu...ninoninoninoninonino........betapa kencangnya ambulance itu bergerak dan bersiulan sepanjang perjalanan kami ke Hospital kajang itu....mataku bengkak kesepetan sejak pagi hari tersebut...x tahu kenapa...allergic ke???aku x tahu pon aku ade allergic....xde kot....entah ler....

setibanya di Hospital Kajang,aku dibawa ke satu tempat ramai orang baring terlantar kat situ..aku pon baring kat 1 katil kosong tu....tunggu dan tunggu....seorang nurse menyemak BP (blood pressure) aku....dan aku pon tido je kat katil tu......

lapar....
aku pon mesej Acap yg menungguku di luar...dia membelikanku roti utk mengalas perutku ini...alhamdulillah....then sambung tido...tido je keje aku...ye lah,mana taknya sebelum ni kan aku kurang tido gara2 MPPB tu...haha...

pada masa aku di hospital tu,aku sentiasa teringat kawan2ku,teringatkan Allah,teringatkan ibu bapaku di kampung,dan org2 yg rapat dgnku...aku syg semuanya....Novel Sedenyut Kasih Medik sentiasa berputar ceritanya di kepalaku...walaupun x habis baca lagi sbnrnya novel tu....aku bukannya seorang pembaca tegar!!

aku terlantar di hospital tu sampai kol 2.30 petang je...sebelum tu aku diambil darah utk kali kedua...dan saluran air di tanganku dicabut...pergh~ x sanggup aku nk tgk....sakit....tapi sakit tu sgt bermakna untukku....

sekiranya semua ini dapat dan mampu menghapus dosa2ku,aku terima Ya Allah...aku tak nak jadi hambaMu yg lalai...

sepanjang hari tersebut,ramai jgk yg mesej aku tanya khabar.Terima kasih kawan2ku......mesej tntg kerja2 ekonomi pon ada jgk....aku sentiasa ingat pada amanah dan t/jawab exco ekonomi tu...terutamanya kerja pengurusan baju batik dan kain biru tu...serabut!!...beribu2@#$%^&......

aku balik bilik dan terus berehat...solat...makan...minum air byk2...
malamnya aku dikunjungi teman2 seperjuanganku...terima kasih semuanya....aku sayang semuanya....aku tahu aku ni seorang yg manja...aku akui....

pada hari jumaat (9 Julai 2010)....

aku dibawa oleh seorang seniorku ke Klinik kesihatan Bangi utk pengambilan darah utk dicek...masuk kali ni dah 3 kali amek darah...adohai...tamak betol!!..huhu...alhamdulillah semuanya ok...white blood cells aku dah turun/normal....doktor bagi aku ubt demam dan antibiotics...

terima kasih doktor....
terima kasih encik Ruslan (HEP)...
terima kasih Acap....
terima kasih Abg Shahril....
terima kasih Abg Alip Kasim...(pembeli makanan)
terima kasih abg ambulen dan atenden serta nurse2....
terima kasih kawan2 yg sentiasa prihatin....
terima kasih JPP.....

terima kasih kepada semua yg menjayakan filem MASUK AIR AMEK DARAH ini....

Alhamdulillah ya Allah....Syukur padaMU.....


p/s: seronok dengan pengalaman 'cucuk2' tu...



2 comments:

senah jongos~ said...

nazz...da sihat?? ktne skunk??

Mohamad Nazrin said...

kt bilik lah...aku kt hspital kajang tu 3 jam je lah....