Pembuka Bicara

Kesetiaanmu Kuhargai

Penyambut tetamu

Penyambut tetamu
Bismillahirrahmanirrahim...Assalammualaikum semua.Selamat datang dan aHLAN wasahlan ke blog ala2 Diari Hikayat Putera Nazrin ini.hahaha...Blog ini mengandungi kisah-kisah menarik,dan cerita-cerita suka dan duka dalam layaran kehidupan saya....Siapa yang x berkenan dengan blog ni,bley blar skrg eh ataupun tekan close terus.....huhu (x masal)..sekian terima kaseh!!..teruskan membaca dan selamat menziarahi blog saya ini...ngeh3...

Dimulakan Dengan...

Wednesday, March 23, 2011

PBS Hari Kedua Cikgu Nazrin



Hari ke-2 PBS Cikgu Nazrin sememangnya lebih menyeronokkan.Pengalaman ganti kelas pertama kali dalam hidup cikgu yen.Seperti biasa, bangun pukul 6 pagi.Biase ker??x biase....
Sampai sekolah je terus pi pejabat untuk tulis nama dan tanda tangan kat buku khas tu ha...Then Encik kerani tu bagi cikgu yen kertas ganti kelas...huuuuu....nerves seh aku time tu!!! Cikgu yen kena ganti kelas Ustaz Ibrahim untuk kelas Agama Islam Tahun 6 Bijak pada pukul 8.45-9.45 pagi (2 masa).

Itulah kali pertama...
Itulah kali pertama....
Tak pernah....
Tak pernah...
Macam mustahil jer aku kena relief kelas.....
Itulah hakikat pengalaman baru yg aku terima....


Inilah kelas 6 Bijak yg Cikgu Yen maksudkan.Apa yg aku buat kat kelas tu? Apa lagi, aku pun berta'aruf lah dgn diorang. Aku tanya diorang ade keje cikgu bagi x??Diorang jawab ade.....tapi dah siaaappp,cikgu....Yeh!!

So, aku pon watlah aktiviti berkenal-kenalan dgn diorang.Setiap murid2 kena kenalkan diri masing2....huhu....Tapi sebelum tu aku suruh diorang teka nama dan umur aku dulu....Ada je yg dpt teka dgn tepat...

Pastu ade yg tanya, Cikgu ni abang Hakimah eh??
Peh...ade jer kawan hakimah anak sedare aku kat sini....ramai benor kawan2 die kat sekolah ni..segan seh aku...then aku jawab lah, hakimah tu bkn adik cikgu tapi dia anak saudara cikgu, kira pak cik dia lah ni...ooooo....

Pastu aku pon soh diorang wat biodata diri kat atas kertas A4 putih yg aku berikan sehelai setiap orang...

Inilah butiran yg ade dalam biodata diorang....


Murid-murid 6 Bijak tgh tekun wat biodata diri yg
Cikgu Nazrin suruh buat....

Hasil daripada biodata diri tu....
macam2 komen pasal cikgu Nazrin yg diorang bagi...yg penting semuanya pujian positif...
biasalah kanak2 kan...yg dak2 laki ramai kata aku hensem...tah hapa2 ntah...yg dak perempuan kata aku peramah,baik hati, amanah lah,dan byk lagi...

segala biodata diorang aku simpan dgn baik...
dan aku nak simpan sampai bile2....sebagai kenang-kenangan....

Ketua kelas 6B namanya Zarif...
Penolong- Farah....

Kelas tu ade 3o lebih murid...ramai...
Selepas habis je diorang wat biodata tu, aku suruh diorang hanto kat aku...
Then, bdk2 ni bising seketika....
Aku buat2 marah..."eeehhh...ape bising tu??!!" (x garang langsung)...
Tapi diorang hormat...terus diam...
Kemudian dak2 laki termasuklah ketua kelas main kejo2 lah pulak...
Aku beryeriak "wei...wat ape tu???!!..jgn lari2 lah..."

Selepas tu, aku tunjukkan pada mereka video2 dan gambar2 Kejohanan Olahraga IPIS di laptop aku pada mereka....mule2 laki tgk dulu..pastu bdk perempuan....


masa ni lah aku tunjukkan video2 dan gambar Kejohanan Olahraga Ipis
pada diorang...
time2 ni jugaklah ade yg meraba2 'belakang' kwn2 diorang punye...
eeeeuuuuwww.....
mereka ni agak nakal jugaklah....tapi boleh dikawal...
bile bdk laki bising, aku just suruh ketua kelas marah dak2 yg bising tu...
hahaha...
aku x pandai lah nk marah2...
kalau aku marah gerenti menakotkan....

sekarang giliran bdk2 perempuan pulak tgk laptop aku...
atas permintaan diorang, diorang nak tgk video lagu Adira-Illusi...
so aku pon pasangkan kuat2....speaker x dengo....
diorang suke...

Kemudian, dgn pantasnya tibe2 masa sejam dah habis....rasa mcm kejap sgt....
Cikgu yg seterusnya pon dah tunggu kat luar...
Aku pon kelam-kabut kemas beg aku...haha....then keluar...
Terima kasih cikgu!!!
Pengalaman pertama masuk Kelas 6 Bijak tak mungkin aku lupakan....
Best rupenyer ganti2 kelas ni...walaupun x mengajo....

Kemudian, cikgu nazrin pon melepak bersama kwn2 PBS lain di bilik guru....
so kitorang bincang nak buat aktiviti piaget's conservation masa lepas rehat nanti...


Cikgu Yen sedang melaksanakan aktiviti piaget
pada adik Ra'is Tahun 1 Bijak....


Time tu secara tibe2 aku diserbu oleh segerombolan
kanak2 tahap 2....peh2!!! menggeletar tgn aku susun
apparatus tu sume....serius menggeletar!
diorang ingat aku buat magik,rupenyer bukan...haha...


Ni pulak buat aktiviti piaget dgn adik Nur Ilmiah Tahun 1 Bijak.
Comelkan??


Ni gambo kelas darjah 3...
Saje2 jalan...then amek gambo kelas yg bdk2nye xde,
tgh PJ agaknye....

Sepanjang hari ke-2 ade 2 aktiviti utama lah yg aku buat...
  1. Relief kelas 6 Bijak yg best...nakal cket...
  2. Piaget's task pada knk2 darjah 1/7 tahun...

Selain itu, aku dok lepak bilik j-Qaf jugak borak2 dgn Ustazah Suzira dgn Ustazah Maslina...
Then...aku disuruh wat lirik nasyid utk pasukan nasyid SKST...
nak tgk liriknye???? x nak tunjukkan sbb segan....haha....

Sampai waktu loceng selawat.....kami pun siap2 nak pulang ke rumah...huhu...
PBS Hari ke-3 lagi best...huhu...nantikan...

Dari hari ke hari, murid2 SKST semakin memahami tujuan kami datang ke sini selama seminggu...Jadi mereka sentiasa menghormati kami dengan mengucapkan salam "Assalamualaikum Cikgu!"...."hye cikghu..."....."cikgu,masuk ar kelas ni...."...."weyh...cikgu baru nak masuk kelas ni..."....dan mcm2 ragam lagi yg sempat aku dengari....

aku kagum dgn sikap2 mulia itu....
memang wajarlah sekolah ni cemerlang dan dpt byk anugerah....
harapan negara....dan sebagainya....




1 comment:

Raudah Naurah said...

cikgu ke nih ?? mude je tengok , blh tuka je cikhgu ngn ank murid , ehhee..