Pembuka Bicara

Kesetiaanmu Kuhargai

Penyambut tetamu

Penyambut tetamu
Bismillahirrahmanirrahim...Assalammualaikum semua.Selamat datang dan aHLAN wasahlan ke blog ala2 Diari Hikayat Putera Nazrin ini.hahaha...Blog ini mengandungi kisah-kisah menarik,dan cerita-cerita suka dan duka dalam layaran kehidupan saya....Siapa yang x berkenan dengan blog ni,bley blar skrg eh ataupun tekan close terus.....huhu (x masal)..sekian terima kaseh!!..teruskan membaca dan selamat menziarahi blog saya ini...ngeh3...

Dimulakan Dengan...

Saturday, November 28, 2009

wt pe kt kampung?

Assalamualaikum org kampung sekalian...
'saya' dh balik kampung dh ni...
yahooo....!!!hooreeYyy!!


Perabot antik dari Jeddah,
Ganjaran buat baba dan nyonya,
Hasrat nk balik kampung tercapai sudah,
Rindu bertaut lama tertebus akhirnya..


huahuahua...


seronoknye ko berpantun Naz...
buat lah pantun byk2 lagi...
hahaha...


(xde keje aku nk wt semua tu!!)


Tanggal 20 November 2009,tepat pada jam 5.00 petang,
ana disahkan sampai ke rumah ana yg beralamat di:
BATU 18 KAMPUNG PAYAMAS,
84900 LEDANG TANGKAK,
JOHOR DARUL TAKZIM.


seronok bukan maen lagi bila dh sampai umah,
dpt tatap muka parents tersayang
dgn ank2 saudara yg nakal2 belaka...
sesuatu yg telah lama ana nntikan
setelah sekian lama ana x balik kampung...
kali terakhir balik kampung,
masa hari raya aidilfitri tu ar...
lamenye x balik kampung..adoiyai~


Naz,,,ko wt pe kt umah ko Naz??
Aku tgk tv-jaga kedai-makan byk2-maen mesej dgn abg Shahril-
maen komputer-
keluor p Tgkak jln2-tido-berangan-baca novel-dan
byk lagi perkara yg memboringkan aku!
hahaha....

Ni lah Istana Kediaman kami...
Best kan dok kampung??
sesiapa yg dok kampung tu tahu lah ape nikmatnya...
hehehe...
tanpa kampung,hidup kite sentiasa x tenteram
dan x aman sentosa...
dok kampung lagi bez kalo time ujan or malam...
sedapnyer tidooorrr....~
zZzZzZzZzZzzzzZZ~~


ana bukan lah seorang PENCINTA NOVEL!!
ana bukannya seorang yg MINAT MEMBACA!!
bukan jua buang tebiat!!!
TAPI
saja2 je nk try baca novel tebal2 tu...
selama ni ana x pernah baca novel,
melainkan Novel Anak Din Biola masa form1,
Tragedi 4 Disember-form2,
Kanang-form3,
Di Hadapan Pulau-form4,
Putera Gunung Tahan-form5..

Novel First yg ana baca-LASYKAR PELANGI
(abg Asyraf Sem 6 bagi pinjam)
tentang dunia pendidikan+kemiskinan anak2...
mengambil masa selama 2 minggu utk habiskan...
hahaha....

Novel Second plak-MOGA BONDA DISAYANG ALLAH
(pinjam Kak Long)
tentang seorang kanak2 buta dan tuli,hidupnye kosong.
Ia mengajar dan menyedarkan kita tentang betapa kita kena bersyukur
dengan segala nikmat dan redho dgn
ujian yg Allah berikan kpd manusia...
Hikmah tersembunyi disebalik tiap2 apa yg berlaku kt muka Bumi ni..
Cuba lah bygkan betapa kosongnye hidup kanak2 itu kn??
kesian dia...dh le x dpt lihat,tuli plak tu...
Sedih~~
mengambil masa 2 hari saje cz nipis je novelnyer...

Novel Third-Mikhail karya Ramlee Awang Murshid (femes thriller novelis)
(pinjam Kak Long)
tentang pembunuhan..byk betol unsur saspens dlm cerita ni..
mengambil masa seminggu utk menghabiskannya...
paling bez!!

+Motor WAVE 100 colour biru+
kenderaan ni yg kerap digunakan utk
bergerak ke Tangkak,
nk beli barang ke,nk jln2 ke...ape2 je ar...
Ayah ana selalu guna gak utk nk ke masjid,
then pi Tangkak n kenduri2...
Naz,ko x p masjid ke??
pergi ar..!!!jalan kaki...


Pada tiap2 petang,
kanak2 ini akan memenuhi kawasan tersebut
(halaman umh jiran ana)
utk bermain bola sepak..
ana x join cz ana ade 'games' lain...
hahaha....
x kelakor pon....

Makanan2 yg sentiasa dekat kt mulut
n perot ana...
Bahulu berwarna-warni tu Kak Awin ana beli dari Kulim,Kedah
sedap weyhhh...dlmnyer ade jem coklat,strwberi,bluebery,oren..
Hidangan Ketupat bersama kuah lodeh, sambal kacang dan
ayam tomato adalah kebiasaan di pagi hari raya...
sedap n menyelerakan...


Donat tu Kak As ana beli dari KL
BIG APPLE
DONUTS & COFFEE
feberet fmili ana...
(mereka-reka cerite je aku ni)



LOGO Donat BIG APPLE

Ni plak suasana kt kedai ana,
kt depan umah je...
selalu ana lepak kt sini ar,jaga kedai...
'curi' jajan..maen komputer....
ada aiskrim n gula2 jgk taw!huhu...
perkhidmatan fotostat jgk disediakan...



Selain itu,kt rumah
ade beberapa rancangan TV yg ana minat n setia sgt...
+CINTA BALQIS: TV3 jam 6.30-7.30p.m,Isnin-Khamis+
tiap2 kali tgk cerita ni mesti ana jadi sebak kesedihan..
sebab penghayatan cerita tu kot n lakonan mereka yg menjadi...huhu...


+UPIN IPIN:TV9,jam 5.30p.m,Isnin-Sabtu+
suka tgk cerite2 animasi like that
sebab kelakar n comel diorang tu...
geram tgk....

BETOL3....


+FAIZ FAIZAH:TV9,jam 5.45-6.30p.m,Isnin-Jumaat+
saje2 nk tgk cerita Endon...sbb camera diorang suka zoom...
n pelakon2nye suka ternganga kalau tergamam,,
kalau x caye try ar tgk...

hahaha....
+NUR KASIH:Final...mesti ramai yg tgk punyer+
ending yg bez....


Tu je ar nk cerita...

K daa...


Salamun alaik...

2 comments:

~`nAnie~ said...

naz
seronok giler dudok uma kampung
n seronoknyer ada kedai
msti nak apa2 just dtg jek kn?
mmm,,,anyway...kwsn umah ko mmg indah..
like it;-

Mohamad Nazrin iBn AbduLLah said...

thanks nani...
kampung ak ni dkt dgn tgkak ar...byk pncemaran...
huhu...